Povijest Rotary-a u Slavonskom Brodu 2017-10-22T11:08:01+00:00

Povijest Rotary-a u Slavonskom Brodu

Brodski “Rotary club” osnovan je 1935. godine, a službeni datum njegova konstituiranja je 9. prosinca 1935. g. Tada je primljen u internacionalni savez rotarijanaca. U siječnju 1936. godine u lokalnom brodskom tisku objavljen je članak ravnatelja Državne gradske škole u Brodu, Ivana Belana, u kojem objašnjava ideologiju uzajamnosti i pomaganja rotarijanaca i izvješćuje o dobrotvorstvu ove udruge, koja je za Božić 1935. g. darivala školsku djecu slabijeg imovinskog stanja. Samom činu darivanja prisustvovali su članovi brodskog “Rotary cluba”: odvjetnik Josip Abramović, generalni ravnatelj Dl “Slavonije” Maks Bosnić, direktor banke Milan Micić, farmaceut mr. Eugen Schrepel i bankovni činovnik Ivo Albert. To je jedini trag o članstvu.

U privatnim arhivama pronađeni su podaci kako su članovi kluba još bili krojač Josip Kuhner, zlatar Dragutin Schwendemann, tiskar Vilim Buk, građevinski poduzetnik Vjekoslav Tauchmann, dr. Emanuel Kovačić. U lokalnom listu “Istina” (br. 102. od 9. srpnja 1938. g.) objavljena je vijest da je Edo Danda dipl. ing. šumarstva i dr. iuris. izabran za predsjednika brodskih rotarijanaca. I to je za sada sve o bivšim brodskim rotarijancima. Nestali su početkom Drugog svjetskog rata, jer su bili nepoćudni za vrijeme NDH. Iza njih su ostala dva novinska zapisa, jedan originalni primjerak letka “Načela i zadaci rotarstva” potpisan s “Rotary club Slavonski Brod” i jedna skupna fotografija. Navodno bi se podaci o brodskim rotarijancima mogli naći u sačuvanoj arhivi internacionalne sveze u Zurichu. Inače u Zagrebu je rad rotarijanaca obnovljen 1991. g.

Članovi brodskog Rotary kluba (1937. g.)

Godine 1938., kako je već navedeno, za predsjednika brodskog “Rotary cluba” izabran je Eduard Edo Danda (23. rujna 1886.-27. siječnja. 1944.) doktor pravnih znanosti i ing. šumarstva. Obitelj Danda potječe iz Sarajeva. Bila su četiri brata: Edo, Karlo, Bruno i Ćiril. Edo Danda oženio je Eugeniju rod. Lesviodaks, čija je majka 12. listopada 1949. g. na najsvirepiji način ubijena u Brodskom Vinogorju (afera Risović) zajedno s Katicom Danda rod. Budiša, suprugom drugog brata Karla. Karlo Danda i Katica Danda bili su roditelji poznatog, prerano preminulog Brođanina Želje Dande. Treći brat Bruno bio je inženjer i radio je u “Đuri Đakoviću” i “Uljaniku” iz Pule. Četvrti brat Ćiril Danda bio je djelatni časnik austrougarske vojske, potom oficir vojske Kraljevine Jugoslavije i general oružanih snaga NDH (nadzornik tehničkih trupa). Ubijen je najvjerojatnije u Bleiburgu.

Članovi Rotary kluba u Slavonskom Brodu (2008. godina)